Automatisering i Næringsmiddelindustrien 2024

Trondheim
17.04.24 - 18.04.24

Automatisering i Næringsmiddelindustrien 2024 tar for seg trender og innovasjon som former fremtiden for bransjen.

Konferansen arrangeres på Scandic Nidelven i Trondheim 17. – 18. april, og vil handle om:

Merking og sporing:
Hør om de nyeste teknologiene som endrer måten vi håndterer kvalitet, sporbarhet og samsvar på i næringsmiddelindustrien. Få innsikt i cutting-edge løsninger som kan øke effektiviteten og forbrukertilliten.

Sikkerhet i industrielle nettverk:
Utforsk de nyeste strategiene for å styrke sikkerheten i industrielle nettverk, og lær hvordan du beskytter kritiske systemer mot cybertrusler. Våre eksperter vil dele best practice for en robust og pålitelig produksjonsinfrastruktur.

Bærekraft i matproduksjonen:
Se nærmere på bærekraftige løsninger som vil forme fremtidens matproduksjon. Fra redusert miljøavtrykk til smart emballasje – oppdag hvordan bransjen kan bli ledende innen grønn omstilling.

Sensorteknologi og grønn omstilling:
Utforsk den spennende verden av sensorteknologi og hvordan den driver grønn omstilling i næringsmiddelindustrien.
Lær om innovative måter å redusere svinn, hvordan man optimaliserer produksjonsprosesser og får til en mer bærekraftig verdikjede.

I tillegg har vi gleden av å invitere til et eksklusivt bedriftsbesøk til Nidar – en ledende aktør i bransjen. Utforsk hvordan automatisering og innovasjon er implementert i deres produksjonsprosesser.

<yoastmark class=

Automatisering i Næringsmiddelindustrien 2024 gir en unik mulighet til å lære, bli inspirert og til å etablere nye bekjentskaper med eksperter og fagfolk fra næringsmiddelindustrien.

Allerede påmeldt? Her finner du andre NFEA-arrangementer som kan være aktuelle for deg

Program (med forbehold om endringer)

  • 09:00

    Registrering og kaffe

  • 09:50

    Åpning og velkommen

    Karin Sundsvik | NFEA

  • 10:00

    Utslippsfri distribusjon 2026, ambisiøst og høyst nødvendig! – Hva gjør vi i ASKO for å redusere fotavtrykket

    Ståle Thoresen | ASKO Midt-Norge AS

  • Sesjon:

    Del 1: Merking og sporing | Del 2: Sikkerhet i industrielle nettverk (NIS 2)

    Møteleder: Niklas Wik | Siemens AS

  • 10:30

    QR koder - muligheter og utfordringer for næringsmiddelindustrien

    Terje Menkerud | GS1 Norway

  • 11:00

    Hvordan sikre at nye anlegg står seg i forhold til morgendagens krav til sikkerhet /NIS 2 og hva betyr det for min bedrift?

    Tonje R. Skei | Secure-NOK
    Nina H. Tvedt | Secure-NOK

  • 11:30

    Lunsj

  • Sesjon:

    Bærekraft i matproduksjonen

  • 12:30

    Hvordan dokumenterer bærekraft? Regulering og krav

    • Software for å administrere CO2 fotavtrykk – SiGreen og Green Digital twin
    • Environmental Product Declaration. (EPD) Produktets fotavtrykk fra vugge til grav Hva er en EPD og hva skal den inneholde?
    • Klimaregnskap – Selskapenes klimagass fotavtrykk og mål for utslippsreduksjon
    • Det regulatoriske bildet – i Norge og EU – hvilke krav kommer?

    Maria Selsås Fjogstad | Siemens AS

  • 13:00

    Ansvarlig matproduksjon

    Gisle Bakken | Norsk Kylling AS

  • 13:30

    Innovative løsninger i pakkeanlegg mtp bærekraft

    Tom Kofoed | Goodtech AS

  • 14:00

    Pause - Møt bedrifter i utstillingsområdet for nettverksbygging og mingling

  • Sesjon:

    Automatisering vs Industri 4.0

    Møteleder: Ståle Faugstad | Orkla Foods Norge AS

     

  • 14:30

    Sensorteknologi og smart datafangst; fra måling til verdiskapning

    Tommy Brurberg Hansen | Guard  Automation AS

  • 15:00

    Kontroll med fabrikkstyring i produksjonen

    • Erfaringer etter oppstart av ny fabrikk
    • Forbedringsarbeid
    • Neste skritt i utvikling MES / SCADA

    Gunnar Andreas Aarvold | Norsk Kylling AS

  • 15:30

    Pause - Møt bedrifter i utstillingsområdet for nettverksbygging og mingling

  • 16:00

    Insight, digitalisering og fjerndiagnose av maskiner

    Erik Hjertaas | Tronrud Engineering AS

  • 16:30

    Den digitale fremtiden

    Terje Gustad | Orkla Confectionery & Snacks Norge AS

  • 17:00

    Slutt

  • 19:00

    Konferansemiddag på “To Rom og Kjøkken”

  • 08:30 - 11:30

    Bedriftsbesøk til Nidar (Orkla Confectionery & Snacks Norge AS)

    08:30 Busstransport fra Scandic
    09:00  Bedriftsbesøk hos Nidar
    11:30 Busstransport til Scandic

  • 11:40

    Pause - Møt bedrifter i utstillingsområdet for nettverksbygging og mingling

  • Sesjon:

    Teknologi for å unngå matsvinn

    Møteleder: Knut-Arne Ljødal | TINE SA

  • 12:00

    Hvordan ta vare på det hvite gullet?

    Oddgeir Schei | TINE SA

  • 12:30

    Matkvalitetssensorer som muliggjørende teknologi for optimalisering av prosesser og verdikjeder

    Tiril Lintvedt | SFI Digital Food Quality

  • 13:00

    Lunsj

  • 14:00

    Bærekraft, ressursbruk, grønn omstilling - muligheter og utfordringer

    Bent Solbakken| Norgesmøllene AS

  • 14:30

    Slutt

Påmelding

Foredragsholdere

Ståle Thoresen | Transportsjef | ASKO Midt-Norge AS

I stillingen som transportsjef er jeg ansvarlig for all vår distribusjon av varer fra Røros i Sør til Hamarøy i Nord- et krevende distribusjonsområde med tanke på distanser, ledetid, temperatursoner og selvfølgelig utslipp. ASKO skal gjennomføre all distribusjon utslippsfritt innen utløpet av 2026 noe som preger hverdagen og stoltheten til alle ASKOs ansatte.

Jeg kommer til å snakke om vår forpliktelse mot bærekraftig distribusjon og produksjon med fokus på hva vi gjør sentralt og lokalt i både Norgesgruppen og ASKO. I tillegg kommer jeg til å dele mine tanker om fremtiden.

Terje Menkerud | Seniorrådgiver i datafangst | GS1 Norway

Myndigheter og forbrukere krever stadig mer dokumentasjon og informasjon om produktene som er tilgjengelige på markedet. Dette stiller strengere og strengere krav til verdikjeden, hele veien fra produsent til forbruker. For å få til dette på en enkel, økonomisk og bærekraftig måte er standardisering løsningen.
GS1 har utviklet og forvaltet strekkoder som brukes innen produktidentifikasjon og varehandel i 50 år – når er tiden inne for å gjøre seg klar for de neste 50 årene. 2D-koder med utvidet informasjonsinnhold som lenker til digital informasjon er svaret på hvordan vi skal få til dette.

Terje Menkerud er seniorrådgiver i datafangst hos GS1 Norway. GS1 Norway er en del av den internasjonale standardiseringsorganisasjonen GS1.  GS1 utvikler, forvalter og drifter standarder for identifisering, merking og deling av data innen varehandel og logistikk. Terje Menkerud har jobbet med GS1 systemet i 39 år og har de siste årene hatt en koordineringsrolle for innføring av todimensjonale strekkoder i norsk dagligvarebransje.

Tonje R. Skei | daglig leder | Secure-NOK

Tonje R. Skei er daglig leder i Secure-NOK. Tonje har lang erfaring med å lede innkjøp og implementering av ny teknologi, effektivisere prosesser og nå forretningsmål ved smartere bruk av teknologi. Tonje holder foredraget sammen med Nina Hesby Tvedt

Fokuset på sikring av næringsmiddelindustrien er for alvor kommet på industrielle aktørers agenda.  Dette forsterkes av innføringen av nye lovkrav som det europeiske NIS 2 direktivet. Mange industrielle aktører som har innkjøpsplaner fremover, må tenke over at det man nå bygger må være motstandsdyktig mot cyberangrep. OT sikkerhetsfaget er langt mindre modent enn IT sikkerhet, og bestiller- kompetansen desto lavere. I dette foredraget vil vi snakke om viktige hensyn ved innkjøp av automasjonssystemer for næringsmiddelindustrien, for at disse skal oppfylle morgendagens krav til cybersikkerhet.

Nina Hesby Tvedt | kommersiell direktør og tjenesteansvarlig | Secure-NOK

Nina Hesby Tvedt er kommersiell direktør og tjenesteansvarlig i Secure-NOK. Hun har bred erfaring med sikring av cyber-kritisk infrastruktur mot cyberangrep og driftsforstyrrelser i produksjonsindustri, olje&gass, telekom, kraft, aerospace m.fl.. Nina holder foredraget sammen med Tonje R. Skei

Fokuset på sikring av næringsmiddelindustrien er for alvor kommet på industrielle aktørers agenda.  Dette forsterkes av innføringen av nye lovkrav som det europeiske NIS 2 direktivet. Mange industrielle aktører som har innkjøpsplaner fremover, må tenke over at det man nå bygger må være motstandsdyktig mot cyberangrep. OT sikkerhetsfaget er langt mindre modent enn IT sikkerhet, og bestiller- kompetansen desto lavere. I dette foredraget vil vi snakke om viktige hensyn ved innkjøp av automasjonssystemer for næringsmiddelindustrien, for at disse skal oppfylle morgendagens krav til cybersikkerhet.

Maria Selsås Fjogstad | bærekrafts sjef | Siemens AS

Maria Selsås Fjogstad er bærekrafts sjef i teknologiselskapet Siemens. Siemens er Norges partner innen utvikling av bærekraftige teknologier og løsninger.

Maria vil dele hvorfor data er avgjørende for bærekraftsarbeidet og de regulatoriske kravene knyttet til dokumentasjon av slik informasjon, både nasjonalt og internasjonalt.

Hun vil også gi et innblikk i klimagassutslippdata på både selskaps- og produktnivå, og hvordan Siemens adresserer disse utfordringene.

Gisle Bakken | Sjef bærekraftig innovasjon | Norsk Kylling AS

Norsk Kylling drifter en helintegrert verdikjede for bærekraftig produksjon av kylling. Sammen med 138 bønder i Midt-Norge leverer vi sunn og trygg mat av høy kvalitet. I 2022 ble vi den første produsenten i verden til å legge om hele produksjonen etter den internasjonale dyrevelferdsstandarden European Chicken Commitment (ECC).

Norsk Kylling AS er 100 % eid av REMA 1000 og har store ambisjoner for vekst og utvikling. Sammen arbeider vi kontinuerlig for å sikre god dyrevelferd og bærekraftig produksjon av hvitt kjøtt.

Gunnar Andreas Aarvold | Fabrikkdirektør | Norsk Kylling AS

Endring skjer ikke over natta. Når du flytter 350 mennesker fra en utdatert, til en toppmoderne fabrikk midt under pandemien, må endringene likevel skje raskt.

Fabrikkdirektør Gunnar Andreas Aarvold deler erfaringer fra Norsk Kyllings teknologiske endringsreise de siste årene. Pandemien ga den ferske fabrikkdirektøren en verst mulig oppstart i ny fabrikk, men nå leverer menneskene og fabrikken toppresultater. Hva er endringssuksessen til en av verdens mest bærekraftige kyllingprodusenter? Gunnar Andreas er Maskiningeniør med lidenskap for mennesker og teknologi – i den rekkefølgen.

Erik Hjertaas | Packaging Technology General Manager | Tronrud Engineering AS

Jeg representerer TE Packaging Technology som utvikler, bygger og leverer End-Of-Line pakketeknologi globalt.  Vår primære oppgave er å levere automasjon som skaper verdi i samarbeid med kunden. Vi tenker at innovasjon, digitalisering, bærekraft og verdiskapning er viktig for å oppnå dette i fremtidens marked. Derfor er det jeg ønsker å snakke om at vi sammen med kunden, ved hjelp av fakta, kan forbedre hverdagen og påvirke fremtiden positivt.

Oddgeir Schei | Fagoperatør | TINE SA

Smartere instrumentering og raskere ventilkommunikasjon hindrer tap av verdifullt råstoff

Tiril Aurora Lintvedt | Postdoctoral researcher | Nofima AS

Tiril er postdoktor på Nofima og jobber med applikasjonsutvikling for matkvalitetssensorer, med spesialisering innen Raman spektroskopi.

Hun representerer forskningssenteret SFI Digital Matkvalitet, der målet er å utvikle smarte sensorløsninger direkte i produksjonslinjene, gjennom hele matverdikjeden.

Praktisk informasjon

Tid

17.04.24 - 18.04.24

Sted

Scandic Nidelven
Havnegata 1-3
7010 Trondheim

Vis i kart

Deltakeravgift

  • Bedriftsmedlemmer kr. 7 000,-
  • Personlig medlem kr. 7 000,-
  • Ansatte i undervisning/medlem kr. 4 000,-
  • Ansatte i undervisning/ikke medlem kr. 5 000,-
  • Ikke medlem kr. 10 000,-
  • Studentmedlem kr. 500,-* (NB! begrenset antall plasser for studenter!)

*Student, men ikke medlem? Meld deg inn gratis HER!

Presse deltar gratis! (*middag er ikke inkludert, må betales av den enkelte). Send mail til [email protected] for påmelding

Bedriftsbesøk

Vi har gleden av å invitere til et eksklusivt bedriftsbesøk til Nidar – en ledende aktør i bransjen. Utforsk hvordan automatisering og innovasjon er implementert i deres produksjonsprosesser.

Middag

Middagen finner sted på «To rom og kjøkken», https://www.toromogkjokken.no/

Overnatting

Den enkelte deltaker må selv booke overnatting.
Dersom du ønsker å bo på konferansehotellet, kan følgende bookingkode benyttes via Scandic Nidelven sin bookingside: BNFE160424
Koden er aktiv til og med 19.03.2024

Utstilling / logo

NB!  Utstillingsplassene er nå fullbooket, send mail til [email protected] for venteliste!

Utstilling (maks 1×3 meter) :

  • kr. 5 500,- (Deltakeravgift kommer i tillegg)

Utstilling (maks 1×3 meter) – inkl. logo på eventsiden:

  • kr. 9 500,- (Deltakeravgift kommer i tillegg)

NB! Takhøyde i utstillingsområdet er 2,19 meter!

Logo på eventsiden:

  • Bedriftsmedlem kr. 6 000,-
  • Ikke medlem kr. 8 500,-

Programkomité

Dag Petter Berg | Norgesmøllene AS
Ståle Faugstad | Orkla Foods Norge AS
Knut-Arne Ljødal | TINE SA
Vedran Celebic | Goodtech ASA
Ingvild R. Sveen | Hoff
Niklas Wik | Siemens AS
Karin Sundsvik | NFEA
Tonje Olsen Benestad | NFEA

Annet

LAST NED NFEA MULTI-EVENT APPEN

I appen finner du deltakerliste, program, sponsorer og etter hvert også PDF-versjon av de foredragene vi får lov til å dele. Appen heter NFEA og er tilgjengelig i Appstore og Googleplay. Bruk samme e-post som du brukte til å registrere deg for konferansen for å logge på.

PS: Den samme appen vil også gjelde hvis du deltar på andre NFEA-konferanser. Liste over deltakere: hver deltaker kan velge å skjule identiteten sin i appen.

Appen for dette arrangementet vil være tilgjengelig ca. 4 uker før arrangementet starter


HER finner du våre vilkår for avbestilling og refusjon.