Robot- og Maskinsikkerhet har en praktisk tilnærming og er et workshop-basert kurs først og fremst tilpasset teknikere i utførende og prosjekterende stillinger. Målgruppen er rettet mot fagarbeidere, teknikere, ingeniører og prosjektledere. Kurset kan også være egnet for planleggere, innkjøpere og personell som jobber med tilsyn i det offentlige.
Kursets innhold begge dager:
11. september:
- Generell innføring i lover og regler og introduksjon til maskindirektivet
- Praktisk gjennomgang av grunnleggende HMS sett fra et maskin- og prosessikkerhetsperspektiv, demonstrasjon av ulike lockout- og tagoutsystemer med bruk av sikkerhets- og servicebryter med personlig hengelås
- Introduksjon til en oversikt over de mest relevante standardene i forhold til robot- og maskinsikkerhet for aktuatorer (elektromekaniske motorer, pneumatiske- og hydrauliske sylindre). Gjennomgang av guidelines og «best-practices» av:o ISO 12100 (design av maskin og risikoreduksjon/vurdering)
o ISO 61508 (overordet funksjonelle sikkerhetskrav for systemer og flere industrisektorer med definisjon av SIL)
o IEC 62061 (SIL), og kort introduksjon for hvordan denne henger sammen med prosessikkerhetsstandarden IEC 61511 (SIS/SIF)
o ISO 13849 (PL og bakgrunnen for Category B-4) - Innføring i risikovurdering og introduksjon til Performance Level (PL) og Safety Integrety Level (SIL). Beregning av Performance Level Required (PLr) og Safety Integrety Level Required (SILr).
- Demonstrasjon og praktisk oppkobling av ulike arkitekturer med sikkerhetsrelé for grunnleggende styring av elektromekaniske- og pneumatiske aktuatorer
12 september:
- Mer inngående innføring i lover og regler og maskindirektivet
- Gjennomgang av guidelines og «best-practices» av de relevante harmoniserte standardene som følger Maskindirektivet i forhold til Robot- og Maskinsikkerhet, og en oversikt over hvordan de henger sammen:o ISO 13849 (PL a-e og Category B-4)
o IEC 62061 (SIL 1-3)
o ISO 13850 (Nødstopp — Hovedprinsipper for konstruksjon)
o ISO 14120 (Vern, Generelle krav til konstruksjon og bygging av faste og bevegelige vern)
o ISO 13857 (Sikre avstander til faresoner for øvre og nedre kroppsdeler)
o ISO 13855 (Plassering av beskyttende utstyr i forhold til kroppsdelenes hastighet når de nærmer seg maskinen)
o ISO 10218 (industrirobot)
o ISO/TS 15066 (samarbeidsrobot) - Introduksjon av beregninger for risikovurdering og Performance Level (PL) og Safety Integrity Level (SIL)
- Demonstrasjon og praktisk oppkobling av ulike arkitekturer for frekvensomformer, servo- og robotsystemer med sikkerhets-PLS (Programmerbar Logisk Styring, også kjent som «safety PLC» på engelsk)
- Hvilke endringer kommer i den nye maskinforordningen? (nytt maskindirektiv trår i kraft fra 20. jan. 2027)
NFEA er på LinkedIn, følg oss gjerne!
Program (med forbehold om endringer)
-
09:00
Registrering og kaffe
-
09:15-11:30
Kurs og Workshop
- pauser innimellom
James Fox | Beckhoff Automation AS
-
11:30-12:30
Lunsj
-
12:30-17:00
Kurs og Workshop
- pauser innimellom
James Fox | Beckhoff Automation AS
-
08:00-11:30
Kurs og Workshop
- pauser innimellom
James Fox | Beckhoff Automation AS
-
11:30-12:30
Lunsj
-
12:30-15:00
Kurs og Workshop
- pauser innimellom
James Fox | Beckhoff Automation AS
Foredragsholdere
James Fox | Beckhoff Automation AS
James har utdanning fra Norge, USA og Tyskland. Han har jobbet for KUKA Nordic Norge 2008-2013 i ca. 3 år under da avdelingen lå under KUKA Systems, og 3 år under robotdivisjonen til KUKA, KUKA Roboter. Han har hatt eget firma i 12 år, AbidA, og jobbet som konsulent.
De siste 8 årene har han jobbet som lærer ved automatisering- og robotikklinja ved Kuben vgs. Han var leder for læreplangruppen som utarbeidet læreplanen for vg3 automatiseringsfaget i den videregående skolen som ble innført fra høsten 2022.
Fra 1. sep. 2023 har han jobbet som applikasjonsingeniør for Beckhoff Automation i Norge.
Kurset holdes i samarbeid med foreningen auti.no, Automatiseringsutdanning i Norge, som har som formål å rette fokus på utdanningen av fagarbeidere innenfor automatisering nasjonalt, for å bidra til Norges posisjon innenfor automatisering internasjonalt.
Praktisk informasjon
Tid
11.09.24 - 12.09.24
Sted
Radisson Blu Hotel Nydalen
Nydalsveien 33
0484 Oslo
Deltakeravgift
- Medlem 8000,-
- Ikke medlem 9500,-
- Medlem undervisning 4500,-
- ikke medlem undervisning 6000,-
Prisen inkluderer lunsj begge dagene.
Annet
HER finner du NFEAs vilkår for avbestilling og refusjon
DELTAKERE BØR TA MED FØLGENDE TIL KURSET:
- Vernesko
- Hørselvern
- Vernebriller
Kollektivt / Parkering: Det anbefales å ta kollektivt, da Nydalen T-banestasjon er ved hotellbygget. Det er relativt kostbart å parkere i Nydalen, men det er mulig å parkere i Torgbygget i kjelleren til hotellet.