Lærerik faglærersamling i Brumunddal
Foreningen Auti.no har det siste året vært i dialog med NFEA om å gå inn som en arbeidsgruppe under NFEA. Dette for å lette organiseringen og samle automatiseringsmiljøet i én organisasjon. Foreningen har frem til nå fokusert på automatiseringsutdanningen i den videregående skolen, og vil med innlemmelsen i NFEA også inkludere fagskole og høyere utdanning. Gjennom den gjeldende organiseringen i NFEA vil den nye arbeidsgruppen Auti.no bli ivaretatt på en mer helhetlig måte med et fortsatt fokus på langsiktig kompetanseutvikling.
Gjennom samarbeidet mellom Auti.no og NFEA håper vi å kunne bidra til å skape en forutsigbar møteplass for lærere innen automatiseringsfaget. Vi erfarer at automatiseringsfaget har engasjerte lærere, men at med kun drøyt 40 skoler i Norge som tilbyr dette så blir det få felles møtepunkter. Målet med arrangementet er derfor å skape en arena der lærere og andre ressurser kan utveksle erfaringer og hente inspirasjon. Vi tror at mange skoler gjør mye bra, og at ved å bygge relasjoner og dele av sine erfaringer kan skolens arbeid ytterligere styrkes.
Programkomiteen for samlingen besto i år av James Fox (Beckhoff Automation AS), Jon Eirik Darre (Siemens Energy AS), Øystein Fagerli (Faglig råd for elektro og datateknologi) og Karl Einar Røste (Ringsaker vgs) i tillegg til Karin Sundsvik og Tom Kristian Venger fra NFEA.
Programkomiteen har tatt med seg erfaringer fra tidligere faglærersamlinger i regi av Norsk Industri. Første dag fikk hver deltakende skole 3 minutter til å presentere seg og komme med sine erfaringer og eventuelle utfordringer. Dette var en meget nyttig runde som også bidro til at alle fikk en oversikt over hvem som var til stede, noe som også gjorde det lettere å knytte nye bekjentskaper. Det ble lagt stor vekt på rause pauser og mingling over en kopp kaffe og velsmakende kakestykker. Det ble også nytt fra Faglig Råd Elektro og siste nytt rundt læreplanen.
Vi fikk også interessante innspill og erfaringer fra prøvenemnda i Innlandet, avdeling Hedmark – før ettermiddagen ble avsluttet med omvisning på skolen og besøk på laben til VG 2 og VG3 elektro. Tusen takk til de meget dyktige elevene som sto for informasjon og demoer i laben denne kvelden. På kvelden var over 40 deltagere samlet til hyggelig middag på Mjøstårnet.
Dag 2 startet med elevperspektivet. Tre tidligere elever ved Ringsaker videregående skole fortalte om sine erfaringer med studiet og hvordan livet etter skolen har vært til nå etter at de begynte i jobb. Utdanningsdirektortoratet var med via Teams og fortalte om eksamen AUT3103.
Dagen fortsatte med gruppearbeid og samskriving rundt utstyr, innkjøp, kompetanse og læremidler – før det var innspill og spørsmål til lærebøker fra Fagbokforlaget og Norsk Industri.