Plasto AS

http://www.plasto.no/

Bedriftens navn: Plasto AS
Lokalisering: Øran Øst, 6300 Åndalsnes
Type virksomhet: Plasto er en ledende bedrift innen sprøytestøping i Norge.
Antall ansatte: 32

Om bedriften:
Plasto er en ledende bedrift innen sprøytestøping i Norge. Vi utvikler og produserer produkter i alle typer termoplast til kunder innen mange ulike næringsområder. Plasto kan være med i hele produktutviklings prosessen – fra idé til ferdig produkt. Vi har fokus på problemløsning og innehar kompetanse som gir oss mulighet til å jobbe med krevende leveranser hvor det er høye krav til presisjon. Samtidig som vi kan tilby en konkurransedyktig totalpris. Selskapet er lokalisert på Åndalsnes i naturskjønne Romsdal, en naturlig beliggenhet for flere bedrifter som har høye krav til logistikk og transport for sin eksport. Vi er omkranset av mektige tinder, storslått natur og langstrakte fjorder. Vi bryr oss om våre omgivelser og er en miljøbevisst bedrift som utvikler potensialet i mennesker, omgivelser og ressurser. Plasto er en lokalt eid familiebedrift og har i dag 3. generasjons aktive eiere.

 


Prosjektleder salg/marked Runar Stenerud ved Plasto AS svarer:

Hva produserer dere?
Produkter i alle typer termoplast, største markeder er:

  • store støp (70 kg) til oppdrettsanlegg
  • oppdriftskuler og deler til seismikk
  • maritim og belysning.

I hvor stor grad benytter dere automatiserte løsninger?
I aller høyeste grad, produkter som går i serier over 24 timer er så og si alltid helautomatisert. Vi har anlegg for intern distribusjon av råvarer til maskinene, samt automasjonceller hvor produkter stables og stroppes på pall. En målestokk på hvilken grad vi benytter automatiserte løsninger er antall roboter sammenlignet med antall maskinoperatører; 23 roboter og 10 maskinoperatører fordelt på 3 skift.

Hva betyr automatisering for bedriftens resultat?
Uten automasjon så hadde vi ikke vært konkurransedyktig, gjennom automasjon kan vi produsere 24/7 med en person standby i helgene. Automasjon trygger samtidig våre ansattes arbeidsplasser og gjør oss mindre sårbar for svingninger i markedet. Med unntak av spesielle prosjekter så investerer vi kun i standardisert utstyr, produksjonscellen er skreddersydd, men kan lett rekonfigureres for annen produksjon ved behov. Vi setter opp mesteparten av våre automasjonsceller selv, noe som har gitt oss anerkjennelse som ledende på området i vår region.

Hvilke planer har dere for økt grad av automatisering?
Vi har planer om å øke graden av automatisert kvalitetskontroll og varetransport til lager. Automatisering er en strategisk forutsetning for all produktutvikling i bedriften, produktet skal kunne produseres uten fingeravtrykk for at det er interessant.

Hva er ditt inntrykk av automatisering i norsk industri?
Mitt inntrykk er at det er ekstremt variert hvor langt forskjellige bedrifter har kommet med å automatisere sin produksjon, de som har gjort et bevisst valg om å være tidlig ute er helt i
verdenstoppen. Men mange har fortsatt et mer tradisjonelt tankesett og investerer i produksjonsspesifikt og lite fleksibelt utstyr, som for eksempel automatiserte freser og sager. Vår erfaring er at når vi investerer i standardisert utstyr, som for eksempel fleraksede roboter, så får vi en dynamisk og rekonstruerbar produksjonscelle som kan utføre forskjellige oppgaver med stor variasjon i mange år fremover.