NFEA med seminar under R-24

NFEA arrangerte seminar under teknologimessen R-24 i Odense i Danmark. Vi møtte også mange spennende bedrifter i løpet av vårt tre dagers opphold i H.C. Andersens fødeby. R-24 ble arrangert i Odense Congress Center 13. – 15. mars.

NFEA er partner til messen og vår direktør Karin Sundsvik sitter i messens såkalte Advisory Board. Mer om det litt senere.

Mange ulike selskaper står bak R-24 og hjelper til med å spre oppmerksomhet rundt arrangementet i Danmark og resten av Europa. Messen skriver selv: «Det er takket være den uvurderlige bransjekunnskapen til våre partnere at R-24 blir en kjempesuksess med de siste nye, topp-tunede utstillerne, tusenvis av gjester og en helt fantastisk atmosfære.»

Første gang NFEA var med på messen var i 2022, da under navnet R-22.

NFEA holdt seminar om Best Cases from Norway på R-24

NFEA partner og Advisory Board-medlem

Blant messens partnere finner man foruten NFEA også The Robotics Society in Finland, IHK Flensburg (Tyskland) og AER Automation (Spania). I tillegg er også Odense kommune, Odense Investor Summit, næringsklyngen Odense Robotics og Syd-Danske Universitet partnere.

Messens ambassadører er ingen ringere enn Esben Østergaard og Thomas Visti Jensen. Østergaard er co-founder av Universal Robots, mens Visti Jensen var med å starte opp og var CEO for MIR – Mobile Industrial Robots.

Messen har som nevnt også et såkalt Advisory Board, hvor NFEAs direktør altså er representert. Advisory Board fungerer som en slags styringsgruppe som er med på å gi råd og innspill for å utvikle messen. Her deltar også representanter fra teknologiske miljø i flere andre land. Jyrki Latokartano er leder for The Robotics Society in Finland, mens Alex Salvador er daglig leder i spanske AER Automation. Også Mette Lorentzen er med i rådet, hun jobber ved IHK Flensburg i Tyskland. Totalt 11 personer sitter i Advisory Board. LES MER OM PARTNERE OG ADVISORY BOARD HER

Roboter, automatisering og droner

Det er de tre hovedtemaene for messen. Roboter, særlig såkalte Collaborative Robots – eller samarbeidende roboter – er i klart flertall på standsene. Også droner dominerer blant utstillerne. Samtidig er Danmark et jordbruksland slik at også landsbruksroboter er å finne i utstillingsdelen av messen. Vi ser også utstillere som jobber innenfor velferds- og helseteknologi.

Drøye 4.000 besøkende tok turen til R-24, som hadde som mål å være Nordens ledende robotarrangement. Leder for utstillinger og arrangementer ved OCC, Morten Ihlow, er fornøyd med besøket.

– Det er utrolig oppmuntrende å se bransjen opprettholde sitt engasjement for en fysisk begivenhet som R-24, som viser dens pågående relevans og viktighet. Vi tror det vil være et økende behov for fysiske arrangementer som kan bringe mennesker, kunnskap og kapital sammen. Spesielt i disse tider hvor bedrifter jobber hardere for å tiltrekke seg talenter og sikre kapital enn det som var nødvendig for bare noen år tilbake, fastslår Morten Ihlow overfor R-24s nettside.

Mangfoldig og fengende konferanseprogram

Årets konferanseprogram inkluderte temaer som AI, fremtidens arbeidsmarked, cybersikkerhet, den grønne omstillingen og andre relevante temaer i bransjen. R-24 hadde en omfattende agenda over fem scener og hovedscenen, som spenner over alle tre dagene med over 80 engasjerende presentasjoner, paneldiskusjoner og interaktive workshops.

– Vi vet at folk i dag ikke bare kommer til et arrangement for å gå rundt å se og møte utstillere. De ønsker også kunnskap, og derfor har vi lagt stor vekt på å tilby et mangfoldig og fengende konferanseprogram i år, forklarer Morten Ihlow.

NFEA-seminar

NFEA hadde ansvar for seminar på messens åpningsdag. På Scene 4 var vår hovedtittel «Best Cases from Norway». Vi inviterte med oss 3 foredragsholdere som tok for seg tema som kunstig intelligens, droner og roboter.

Kjell Gjestad fra Kongsberg Discovery

Møteleder Karin Sundsvik ønsket velkommen og fortalte kort om NFEA og temaet for vårt seminar. Hun introduserte Kjell Gjestad fra Kongsberg Discovery. Han jobber som Senior Vice President for Vessel Robotics . Han holdt fordraget «Clean hull for the merchant fleet with autonomous underwater robotic”. Det handlet om vaskeroboten Jotun Hull Skater som autonomt vasker skroget på frakteskip for å gjøre fremdriften mer miljøvennlig gjennom å redusere CO2-utslipp.

Ahmed Mohammed er forsker ved SINTEF Digital

Innlegg nummer to handlet om å bruke kunstig intelligens for å gjøre lasting og lossing av fly sikrere og mer effektiv. Innlegget ble holdt av Ahmed Mohammed som er forsker ved SINTEF Digital og adjungert førsteamanuensis ved NTNU. Innlegget het «Language models and human-AI teaming for safety and quality in ground operations on airports – experiences from the FLAIT project”

Erik Stensrud fra DNV

Det tredje og siste innlegget i NFEA-regi på R-24 dreide seg om å bruke droner til inspeksjon av tanker. Erik Stensrud fra DNV fortalte om FoU-resultater fra undersøkelser om hvordan man kan dra nytte av autonome robotteknologier og AI-algoritmer for fjerninspeksjon av last- og ballastvannstanker, og erstatter den risikable jobben mennesker i dag utfører i skitne, farlige og krevende omgivelser inne i slike tanker.

Nettverking

Delegasjonen fra NFEA benytter deretter tiden på R-24 til å besøke messen og snakke med en rekke av utstillerne. Blant annet hadde vi et møte med Global Robotic Cluster (SE EGEN SAK), snakket med selskapet HowToRobot, som vi har samarbeidet med om  å lage en rapport om det norske robotmarkedet, samt å pleie kontakt med gamle kjente fra våre tidligere besøk til Danmark og Odense. Vi fikk også med oss litt av det øvrige faglige programmet på messen.

Vi traff våre venner i HowToRobot.com og fikk kule t-skjorter. F.v: Carina Black Kristensen (Marketing & PR), Mette Klausen (Platform Director), Barbro Berg Bakken (NFEA) og Karin Sundsvik (NFEA)

R-24 ble avsluttet fredagen med en egen dag for studenter. For vår del avsluttet vi vårt besøk med å delta på Networking Dinner torsdag kveld. Her deltok et par hundre personer, og vi fikk virkelig minglet, og stiftet nye bekjentskaper med både danske og norske firma som jobber tett mot robotmiljøet i Odense.  Middagen var et kapittel for seg og en meget minneverdig aften, gjennomført på et vis bare dyktige og kreative eventbyråer får til. Et bilde fra serveringen av desserten legges herved ved, uten nærmere forklaring….

Networking Dinner
Dessert…(!?)

Den neste messen i rekken er allerede påtenkt og finner sted i Odense 11. – 13 mars 2026. Og navnet? Du gjettet det nok; R-26….

LES MER OM R-24 HER

Nyheter

Rapport fra årsmøtet

13.02.25

NFEAs årsmøte for 2024 ble holdt på Thon Conference i Oslo 13. februar 2025. 2024 ble et middels godt år for NFEA med en omsetning på rundt 10 millioner. Overskuddet ble på rundt 300.000 kroner.

Les mer

Slik beskytter vi kritisk infrastruktur mot fremtidens trusler

03.02.25

I dagens digitaliserte samfunn er cybersikkerhet en kritisk faktor for å sikre kontinuitet og integritet i ulike sektorer. Vi tar denne utfordringen på alvor og arrangerer konferansen "Cyber Security 2025" i Oslo 9.–10. april 2025. Konferansen har som mål å belyse reelle cybertrusler og dele praktiske tiltak som både store og små virksomheter kan implementere for å møte disse truslene.

Les mer

Jan Eirik Schiøtz har gått bort

24.01.25

Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at redaktør Jan Eirik Schiøtz i AMNytt har gått bort, 75 år gammel. Jan Eirik ble i fjor utnevnt til æresmedlem i NFEA. NFEA takker Jan Eirik Schiøtz for mange års godt samarbeid og for hans betydelige innsats for foreningen og fagmiljøet over mange år.

Les mer

2024 og veien videre

04.12.24

2024 kan oppsummeres som et helt greit år for NFEA resultatmessig. Året har stort sett gått som planlagt. Vi har gjennomført de aller fleste kurs og konferanser som tenkt, flere med svært hyggelige besøkstall. Vi har også fått de fleste regionene i aktivitet igjen, med både gjennomførte og planlagte arrangementer.

Les mer

Lærerik faglærersamling i Brumunddal

14.11.24

49 deltakere var med da Auti.no og NFEA arrangerte faglærersamling innen automasjon i Brumunddal 12. og 13. november. Målet med arrangementet var å skape en arena der lærere og andre ressurser kan utveksle erfaringer og hente inspirasjon.

Les mer