NFEA med seminar under R-24

NFEA arrangerte seminar under teknologimessen R-24 i Odense i Danmark. Vi møtte også mange spennende bedrifter i løpet av vårt tre dagers opphold i H.C. Andersens fødeby. R-24 ble arrangert i Odense Congress Center 13. – 15. mars.

NFEA er partner til messen og vår direktør Karin Sundsvik sitter i messens såkalte Advisory Board. Mer om det litt senere.

Mange ulike selskaper står bak R-24 og hjelper til med å spre oppmerksomhet rundt arrangementet i Danmark og resten av Europa. Messen skriver selv: «Det er takket være den uvurderlige bransjekunnskapen til våre partnere at R-24 blir en kjempesuksess med de siste nye, topp-tunede utstillerne, tusenvis av gjester og en helt fantastisk atmosfære.»

Første gang NFEA var med på messen var i 2022, da under navnet R-22.

NFEA holdt seminar om Best Cases from Norway på R-24

NFEA partner og Advisory Board-medlem

Blant messens partnere finner man foruten NFEA også The Robotics Society in Finland, IHK Flensburg (Tyskland) og AER Automation (Spania). I tillegg er også Odense kommune, Odense Investor Summit, næringsklyngen Odense Robotics og Syd-Danske Universitet partnere.

Messens ambassadører er ingen ringere enn Esben Østergaard og Thomas Visti Jensen. Østergaard er co-founder av Universal Robots, mens Visti Jensen var med å starte opp og var CEO for MIR – Mobile Industrial Robots.

Messen har som nevnt også et såkalt Advisory Board, hvor NFEAs direktør altså er representert. Advisory Board fungerer som en slags styringsgruppe som er med på å gi råd og innspill for å utvikle messen. Her deltar også representanter fra teknologiske miljø i flere andre land. Jyrki Latokartano er leder for The Robotics Society in Finland, mens Alex Salvador er daglig leder i spanske AER Automation. Også Mette Lorentzen er med i rådet, hun jobber ved IHK Flensburg i Tyskland. Totalt 11 personer sitter i Advisory Board. LES MER OM PARTNERE OG ADVISORY BOARD HER

Roboter, automatisering og droner

Det er de tre hovedtemaene for messen. Roboter, særlig såkalte Collaborative Robots – eller samarbeidende roboter – er i klart flertall på standsene. Også droner dominerer blant utstillerne. Samtidig er Danmark et jordbruksland slik at også landsbruksroboter er å finne i utstillingsdelen av messen. Vi ser også utstillere som jobber innenfor velferds- og helseteknologi.

Drøye 4.000 besøkende tok turen til R-24, som hadde som mål å være Nordens ledende robotarrangement. Leder for utstillinger og arrangementer ved OCC, Morten Ihlow, er fornøyd med besøket.

– Det er utrolig oppmuntrende å se bransjen opprettholde sitt engasjement for en fysisk begivenhet som R-24, som viser dens pågående relevans og viktighet. Vi tror det vil være et økende behov for fysiske arrangementer som kan bringe mennesker, kunnskap og kapital sammen. Spesielt i disse tider hvor bedrifter jobber hardere for å tiltrekke seg talenter og sikre kapital enn det som var nødvendig for bare noen år tilbake, fastslår Morten Ihlow overfor R-24s nettside.

Mangfoldig og fengende konferanseprogram

Årets konferanseprogram inkluderte temaer som AI, fremtidens arbeidsmarked, cybersikkerhet, den grønne omstillingen og andre relevante temaer i bransjen. R-24 hadde en omfattende agenda over fem scener og hovedscenen, som spenner over alle tre dagene med over 80 engasjerende presentasjoner, paneldiskusjoner og interaktive workshops.

– Vi vet at folk i dag ikke bare kommer til et arrangement for å gå rundt å se og møte utstillere. De ønsker også kunnskap, og derfor har vi lagt stor vekt på å tilby et mangfoldig og fengende konferanseprogram i år, forklarer Morten Ihlow.

NFEA-seminar

NFEA hadde ansvar for seminar på messens åpningsdag. På Scene 4 var vår hovedtittel «Best Cases from Norway». Vi inviterte med oss 3 foredragsholdere som tok for seg tema som kunstig intelligens, droner og roboter.

Kjell Gjestad fra Kongsberg Discovery

Møteleder Karin Sundsvik ønsket velkommen og fortalte kort om NFEA og temaet for vårt seminar. Hun introduserte Kjell Gjestad fra Kongsberg Discovery. Han jobber som Senior Vice President for Vessel Robotics . Han holdt fordraget «Clean hull for the merchant fleet with autonomous underwater robotic”. Det handlet om vaskeroboten Jotun Hull Skater som autonomt vasker skroget på frakteskip for å gjøre fremdriften mer miljøvennlig gjennom å redusere CO2-utslipp.

Ahmed Mohammed er forsker ved SINTEF Digital

Innlegg nummer to handlet om å bruke kunstig intelligens for å gjøre lasting og lossing av fly sikrere og mer effektiv. Innlegget ble holdt av Ahmed Mohammed som er forsker ved SINTEF Digital og adjungert førsteamanuensis ved NTNU. Innlegget het «Language models and human-AI teaming for safety and quality in ground operations on airports – experiences from the FLAIT project”

Erik Stensrud fra DNV

Det tredje og siste innlegget i NFEA-regi på R-24 dreide seg om å bruke droner til inspeksjon av tanker. Erik Stensrud fra DNV fortalte om FoU-resultater fra undersøkelser om hvordan man kan dra nytte av autonome robotteknologier og AI-algoritmer for fjerninspeksjon av last- og ballastvannstanker, og erstatter den risikable jobben mennesker i dag utfører i skitne, farlige og krevende omgivelser inne i slike tanker.

Nettverking

Delegasjonen fra NFEA benytter deretter tiden på R-24 til å besøke messen og snakke med en rekke av utstillerne. Blant annet hadde vi et møte med Global Robotic Cluster (SE EGEN SAK), snakket med selskapet HowToRobot, som vi har samarbeidet med om  å lage en rapport om det norske robotmarkedet, samt å pleie kontakt med gamle kjente fra våre tidligere besøk til Danmark og Odense. Vi fikk også med oss litt av det øvrige faglige programmet på messen.

Vi traff våre venner i HowToRobot.com og fikk kule t-skjorter. F.v: Carina Black Kristensen (Marketing & PR), Mette Klausen (Platform Director), Barbro Berg Bakken (NFEA) og Karin Sundsvik (NFEA)

R-24 ble avsluttet fredagen med en egen dag for studenter. For vår del avsluttet vi vårt besøk med å delta på Networking Dinner torsdag kveld. Her deltok et par hundre personer, og vi fikk virkelig minglet, og stiftet nye bekjentskaper med både danske og norske firma som jobber tett mot robotmiljøet i Odense.  Middagen var et kapittel for seg og en meget minneverdig aften, gjennomført på et vis bare dyktige og kreative eventbyråer får til. Et bilde fra serveringen av desserten legges herved ved, uten nærmere forklaring….

Networking Dinner
Dessert…(!?)

Den neste messen i rekken er allerede påtenkt og finner sted i Odense 11. – 13 mars 2026. Og navnet? Du gjettet det nok; R-26….

LES MER OM R-24 HER

Nyheter

Prisøkning fra 15. august

25.06.24

NFEA er lidenskapelig opptatt av å tilby de beste kompetansegivende kursene og konferansene innen digitalisering. For fortsatt å kunne tilby deg det aller beste produktet ser vi oss nødt til å øke våre priser fra 15. august 2024. Hovedårsaken er at vi opplever kraftig kostnadsøkning på hotellene der vi arrangerer våre aktiviteter.

Les mer

Vellykket student-tur til Portugal

31.05.24

Studentene ved Industriell kjemi og bioteknologi ved NTNU i Trondheim har vært på ekskursjon til Portugal. De hadde fått 50.000 kroner i stipend fra NFEA for å gjennomføre studieturen. Nå er studentene hjemme igjen etter et vellykket opphold i Portugal, og her er deres reisebrev.

Les mer

Eliaden 2024 vel gjennomført

Over 20.000 besøkende ble fasit for jubileumsutgaven av Eliaden. Messa som samler bransjene innen elektro, energi og industri feiret i år sitt 40 års jubileum. NFEA deltok med stand og seminar.

Les mer

Alt klart for Eliaden 2024

11.04.24

I år feirer Eliaden 40 år og på jubileumsutgaven blir det en fullstappet messe og et godt faglig program. Hver dag under Eliaden 2024 blir det seminar på Åpen Scene i Automatiseringshallen. Eliaden er en av Norges største fagmesser og arrangeres 28. - 30. mai 2024 på NOVA Spektrum

Les mer

NFEA møtte Global Robot Cluster

25.03.24

NFEA er invitert til å delta på Daegu Global Robot Business Forum som arrangeres i Korea 23. – 26. oktober. Invitasjonen kom under et møte NFEA hadde med den koreanske ledelsen for Global Robot Cluster i Odense i Danmark i mars.

Les mer