Rapport fra årsmøtet
Årsmøtet ble åpnet av avtroppende styreleder Bernt Eldor, som ønsket delegatene velkommen. Deretter overtok NFEAs direktør Karin Sundsvik. Hun presenterte årsberetningen, og tok for seg en rekke fokusområder og aktiviteter som NFEA har hatt i 2019.
Aktiviteter
Antall medlemmer i NFEA har vært stabilt i 2019. 371 bedrifter og undervisningssteder var medlem i fjor, i tillegg til 220 studentmedlemmer og 91 personlige medlemmer.
NFEA har avviklet til sammen 21 arrangementer i 2019, fordelt på 12 konferanser, 7 kurs og 2 regionale arrangementer. Kurs- og konferansemarkedet er forsatt krevende, med stadig flere konkurrenter. Det er også gjennomført flere bedriftsinterne kurs, der vi kommer til bedriften med et ferdig kursopplegg. NFEA har bedriftinterne kurs innen en rekke områder.
I arbeidet med synlighet kan NFEA fortelle om en god og aktiv dialog med teknisk presse og dagspresse, godt besøkt hjemmeside og økt aktivitet på sosiale medier. NFEA lanserte en blogg 12. april som også har gode lesertall. NFEA jobber aktivt med markedsføring og har implementert ny strategi og tatt i bruk en rekke nye verktøy for å oppnå enda bedre resultater i årene som kommer. NFEA er aktiv i sosiale medier som Facebook, LinkedIn, Instagram og Twitter, og har fått flere følgere i 2019.
Staben i NFEA er i løpet av 2019 redusert fra seks til fire ansatte. Dette skyldes at en ansatt gikk av med pensjon og at en ansatt sluttet. Begge disse var ansatt ved NFEAs kontor i Oslo, som ble avviklet i juli 2019. Samtlige ansatte i NFEA jobber nå fra kontoret i Kristiansand.
NFEA fikk i 2019 et bedre resultat enn budsjettert, med et overskudd på drøyt 400.000 kroner. Det budsjetteres med omtrent samme resultat i 2020.
Valg av styre
Det var også valg av nytt styre under årsmøtet. En rekke av styrets medlemmer var på valg i år, mens andre tar gjenvalg. Bernt Eldor (Kairos Technology AS), Tor Anders Hauge (Glencore Nikkelverk AS) og Birgitte Fuglum (Multiconsult) går ut av styret.
Tom Kjærsgaard (Kongsberg Maritime AS), Christian Holden (NTNU) og Embla Flatlandsmo (studentrepresentant, NTNU) tok gjenvalg som styremedlemmer. Snorre Larsen (Equinor ASA), Tom Storgaard (Siemens AS) og Vibeke Skjetne (ABB AS) var ikke var på valg.
Henning Grorud (Phoenix Contact AS), Håkon Wærstad (Yara Norge) og Anders Bryhni (SINTEF Digital) ble valgt inn i styret.
Tom Storgaard overtar som styreleder etter Bernt Eldor, med Snorre Larsen som nestleder.
NFEA Prisen 2019
NFEA Prisen for 2019 tildeles Reodorklubben.
Juryen begrunner tildelingen slik: På det gamle verftet i Førde har de fått til noe unikt: en klubb for barn som tenner gnist og interesse for teknologi og praktiske fag. På Reodorklubben bruker de hender og hode for å finne opp nytt. Skole, næringsliv og gründere er invitert inn i et samarbeid som på kort tid har ført til at barn og unge har deltatt på kurs innen koding, sveising, lodding og 3D-tegning.
Reodorklubben ferdigstilte sin egen flysimulator høsten 2019. En gruppe på ca 10 oppfinnere i alderen 16-17 år, stod bak prosjektet. Simulatoren har blant annet bevegelig plattform. Det er en avansert konstruksjon som simulerer alle bevegelser, for eksempel turbulens. Flysimulatoren ble høytidelig åpnet av H.K.H. Kronprins Haakon, 5. november 2019.
Flysimulatoren som ungdommen har bygget har imponert høgskolemiljøet og næringslivet i fylket, men også forskningsmiljøet nasjonalt. Blant annet FFI har bidratt med kompetanse, utstyr og hjelp til innkjøp av deler og programvare.»
Prisen består av en krystallplakett og en pengepremie på 25.000 kroner.
Beste masteroppgave 2019
Erlend Andreas Basso ved NTNU i Trondheim vant NFEAs pris for beste masteroppgave 2019, med oppgaven: «Dynamic Task Priority Control of Articulated Intervention AUVs. Using Control Lyapunov and Control Barrier Function based Quadratic Programs»
Juryens begrunnelse:
«Masteroppgaven har en særdeles høy gjennomgående kvalitet. I tillegg er arbeidet internasjonalt anerkjent gjennom publisering på prestisjetunge konferanser. Når i tillegg arbeidet er av stor nytte for norsk næringsliv så anser juryen kandidaten som en utmerket vinner.»
Prisen består av 10.000 kroner og et diplom.
Nytt æresmedlem
Finn Aakre Haugen er utnevnt til det aller første æresmedlemmet i NFEA. Foreningen har riktignok en rekke æresmedlemmer fra før, men kun fra tiden som to separate foreninger (NFA og Ifea). Aakre Haugen er dermed historisk som det første æresmedlemmet i den sammenslåtte foreningen, som nå altså heter NFEA.
Finn Aakre Haugen utnevnes til æresmedlem i NFEA for sin betydningsfulle innsats for fremme av kunnskap om fagområdene automatisering og elektroteknikk i norsk industri. I begrunnelsen heter det: «Finn Aakre Haugen har utmerket seg særlig innen fagområdet reguleringsteknikk over mange år. Han har gitt ut en rekke lærebøker, undervist i faget, holdt foredrag og publisert en rekke fagartikler. Hans lærebøker i reguleringsteknikk er synonymt med faget for en hel automatiseringsgenerasjon. Finn Aakre Haugen har gjennom mange år holdt foredrag og kurs for NFEA. Han fortjener heder og ære for sin store innsats og alltid positive innstilling.»
Ekspertpanel
NFEAs ekspertpanel har 13 medlemmer i perioden 2019-2021, der fem eksperter bidrar innenfor spesifikke bransjeområder, og åtte eksperter representerer ulike teknologiområder.
Ekspertpanelet består av disse områdene og personene:
- Bransjeeksperter:
Maritim Industri/Havbruk – Rune Volden, FiiZK AS
Olje og gass – Anders Bjørsvik, Equinor ASA
Medisinsk teknologi – Espen Remme, Rikshospitalet/Oslo Universitetssykehus
Vareproduksjon – Bjørn Øvsthus, Mjøs Metall
Infrastruktur – Ståle Killie, Cowi - Teknologieksperter:
Prosesskontroll – Sigurd Skogestad, NTNU
Digitalisering – Odd Myklebust, SINTEF Manufacturing AS
Robotteknologi – David Anisi, ABB/UiA
Instrumentering – Kjetil Fjalestad, Equinor ASA
Cyber Security – Marie Moe, mnemonic AS
Elektrokontroll – Thor-Christian Sønnervig, ABB
Elsikkerhet og Ex – Kjetil Birkedal, ConocoPhilips
Digital tvilling/ Simulator – Roar Nilsen, Kongsberg Digital