
Reisebrev fra en NFEA stipendvinner
Jeg reiste til Sør-Korea sammen med resten av studiet mitt, Elektronisk systemdesign og innovasjon, lørdag 6. april. Vi var en gjeng på rundt 60 studenter og to forelesere som dro på turen. Reisen tok omtrent ett døgn og vi var framme i Seoul kl 17.00 søndag ettermiddag. Den første kvelden gikk for det meste ut på å komme seg til hotellet og slappe av etter reisen.
Dag 2 – Universitet med fantastisk arkitektur
På dag to gikk turen til byområdet Suwon for sightseeing og Kyong-Hee University. Store deler av Suwon er innesperret av Hwaseong Fortress som er en festning bygget av Kong Jeongjo på slutten av 1700-tallet. Festningen består av høye murer rundt området og flere templer og statuer. Hwaseong Fortress ble gjort til en del av UNESCOs verdensarv i 1997. Etter en stund i Suwon gikk turen videre til Kyong-Hee University. Det er et gigantisk universitet med bygg i både romersk og egyptisk arkitekturstil. Her fikk vi informasjon om utvekslingsmulighetene deres og hvilke muligheter det var for å studere elektronikk. På slutten av dagen var det fellesmiddag på en lokal restaurant med korean barbeque.
Dag 3 – Verdens største kvinnelige utdanningsinstitusjon
Dag tre bød på tur til universitet nr. 2, EWHA womans university. Dette er ett av Sør-Koreas mest prestisjefylte universiteter og er verdens største kvinnelige utdanningsinstitusjon. Selv om det er et kvinneuniversitet er det fullt mulig for menn å studere her. Eneste krav er at man ikke fullfører graden mens man er hos EWHA. Det var tre linje fra NTNU som besøkte EWHA denne dagen, Elektronisk systemdesign og innovasjon, Nanoteknologi og Industrielt design. Hos EWHA fikk vi et foredrag av Innovasjon Norge om Norges forhold til Sør-Korea, både politisk, økonomisk og utdanningsmessig. Etter Innovasjon Norges foredrag fortalte noen av EWHAs professorer om deres forskningsområder. Noen av disse temaene var maskinlæring, nevrale nettverk og etikk rundt dyreforsøk. I tillegg fikk vi informasjon om sommerskole og utvekslingsmuligheter hos EWHA. Etter at vi var ferdige med besøket på EWHA dro noen av oss på leting etter Yongsan Electronics Market, som visstnok skulle være et stort marked med masse elektronikk. Vi ble litt skuffa når det for det meste var karaoke-utstyr og diverse hvitevarer.
Dag 4 – Med Samsung inn i fremtiden
På dag fire tok vi turen til Gangnam og Samsung D’Light, som er fremtidsmuseet til Samsung. Her fikk vi et lite innblikk i hvordan Samsung ser for seg at fremtidens teknologi vil påvirke samfunnet og hvordan et fremtidig hjem ser ut. Samsung hadde kun utstillingsmodeller av produkter som allerede finnes i butikk, så vi fikk ikke mulighet tl å se hva de har på gang for de nærmeste årene. Resten av dagen gikk til frivillige aktiviteter så jeg og en del andre dro til Lotte World Tower, verdens femte høyeste tårn. Det har et observasjonsdekk 478moh med utsikt over så godt som hele Seoul.
Dag 5 – Digital medieby
Nest siste dagen dro vi til Digital Media City. Det er et helt byområde dedikert til Sør-Koreansk media. Vi var på besøk hos et av de største mediehusene i Sør-Korea, MBC. Hos dem fikk vi en guidet tur gjennom historien til selskapet og til slutt fikk vi prøve oss som nyhetsverter og være med i forskjellig K-drama. Etter besøket dro enkelte av oss Itaewon, som er det internasjonale området i Seoul. Her gikk vi rundt og tok en generelt rolig kveld.
Dag 6 – På grensen til Nord-Korea
Siste dagen dro fire av oss til DMZ (demilitarized zone), grensa mot Nord-Korea. Dette må sies å ha vært den mest interessante delen av turen. Her var vi på et observatorium og kunne se over til Nord-Korea, vi var innom Dorasan togstasjon som nylig ble bygd og er eneste togstasjonen i Sør-Korea som har linje til Pyongyang, hovedstaden i Nord-Korea.
Siste delen av turen var til en tunnel Nord-Korea gravde inn mot Seoul. Den ble heldigvis ikke ferdig før den ble oppdaget. Kvelden brukte vi som en slags avslutning ettersom en del skulle reise videre neste dag. Vi spiste på en japansk sushirestaurant og bowlet.
Turen til Seoul var veldig interessant og ga mange fine minner. Universitetene var mye større enn de vi finner i Norge og det virket som de hadde et godt læringsmiljø.
Med hilsen Morten Paulsen, 3. års student ved NTNU