Vellykket student-tur til Portugal
Nå er det cirka to måneder siden vi kjemistudenter ved NTNU var på en vellykket ekskursjon til Portugal. Støtten fra NFEA har bidratt til vår ekskursjon til Porto og Lisboa i Portugal i mars 2024, der vi utforsket landets næringsliv, bedriftskultur, og utdanningsinstitusjoner.
Ekskursjonsopplegget varte fra mandag 18. mars til fredag 22. mars. De tre første dagene ble i hovedsak brukt til å besøke bedrifter i nærheten av byen Porto, inkludert Dow, Air Liquide, Cires, SysAdvanced og Super Bock. Her var det mye spennende å se, og studentene fikk et innblikk i hvordan det er å jobbe som sivilingeniør innen kjemi. Opplegget på bedriftene fulgte stort sett samme mønster, hvor det startet med en presentasjon av bedriften, etterfulgt av en gjennomgang av anlegget.
I løpet av disse dagene fikk studentene en omvisning på anleggene, samtaler med kjemiingeniører med flere tiårs erfaring og besøkte ulike typer kjemilaboratorier med muligheten til å delta på forsøk selv. Vi fikk se på kontrollrom som overvåker reaktorer, pumper, kjøleanlegg og mer. Dette syntes studentene var interessant, ettersom de fikk se hvordan teknologien de lærer om på universitetet, blir anvendt i stor skala. I tillegg ble det observert at HMS var et stort fokusområde for alle bedriftene.
Noe annet interessant som studentene også kommenterte, er måten disse bedriftene befinner seg i nærheten av hverandre og er koblet til landets naturgasslinje og til hverandre, til tross for å være fysisk separert av veier og barrierer. Dette skyldes samarbeidet mellom dem om å levere og motta råvarer som gasser. Alle besøkene var informative og interessante, og viktigst av alt ga de et godt innblikk i hvordan det er å jobbe som kjemiker i industrien og hvilken rolle en slik person har i samfunnet.
På onsdag og torsdag var det tid for besøk hos universitetene i Porto og Lisboa. Her fikk studentene en presentasjon av fasilitetene, som laboratorier og datasaler, oversikt over hvilke forskningsprosjekter som pågår, og det ble tid til samtaler med portugisiske professorer og ph.d.-studenter. Alt i alt var disse besøkene fulle av aktiviteter og mye informasjon, men det vi hørte mest om, var utfordringen med rent vann i Portugal og at mye av forskningen ved universitetene fokuserte på å løse denne utfordringen. Flere av laboratoriene var dedikerte til «wastewater treatment», hvor det ble forsket på alt fra bioteknologiske løsninger med mikrobielle samfunn til materialkjemiske løsninger for å forbedre rørsystemene i landet.
Selv om det var mye fokus på det akademiske under denne turen med bedrifts- og universitetsbesøk, fikk studentene også tid til å oppleve Portugal og delta i kulturell utveksling. Det inkluderte et besøk til en vingård hos den klassiske, tradisjonelle vinprodusenten José Maria Da Fonseca, der det ble arrangert vinsmaking sammen med regionale småretter som ost, brød, kjøttpølser og oliven.
Avslutningsvis, ekskursjonen til Portugal var en uforglemmelig opplevelse for studentene ved MTKJ ved NTNU. Gjennom besøkene på bedrifter og universiteter fikk de ikke bare et dyptgående innblikk i den portugisiske industrien og akademiske verden, men også en forståelse for de globale utfordringene og innovasjonene innen kjemi og bioteknologi. Den kulturelle utvekslingen og opplevelsene i Portugal bidro til å utvide deres forståelse av verden utenfor klasserommet. Vi retter en stor takk til Norsk Forening for Elektro og Automatisering for deres støtte. Vi ser frem til fremtidige samarbeid og nye eventyr som bidrar til å forme våre ferdigheter og perspektiver som fremtidige ingeniører og forskere.
Her kan du lese mer om NFEAs stipendordning: https://nfea.no/utdanning/stipendordninger/
NFEA deler også ut pris for årets beste bachelor/ masteroppgave. Det kan du lese mer om her:
https://nfea.no/utdanning/pris-beste-master-bacheloroppgave/