Landbruksroboten Thorvald er et våpen mot importen

På en gård i Lier går landbruksroboten Thorvald helt av seg selv og lyser UV-lys på jordbærplanter. - Vi er under stadig større trykk fra importen og vi må møte det med moderne dyrkingsmetoder og teknologi, sier jordbærprodusent Simen Myhrene.

Tekst: Norsk Landbrukssamvirke, www.landbruk.no

Norske jordbær er kjent for å være søte og gode, men møter stadig større konkurranse fra import.

Jordbærprodusent Ekeberg Myhrene AS i Lier har lenge samarbeidet med Saga Robotics om å lage en landbruksrobot som effektiviserer jordbærproduksjonen.

– For at jeg skal kunne være jordbærdyrker også i framtida, må vi ta i bruk metoder som reduserer bruken av kjemisk plantevern og som reduserer arbeidet med produksjonen. Roboter kan hjelpe oss med det, sier Myhrene.

Landbruksroboten Thorvald hindrer melduggsopp på jordbær

På gården i Lier produserer de jordbær i substrat. Det betyr at plantene står i kasser fylt med kokosmasse. Produksjonen foregår under tak og i høyden.

Landbruksroboten Thorvald går hver tredje natt og lyser med UV-lys mellom jordbærkassene for å behandle jordbærene mot melduggsopp. Forskning viser at melduggsoppen ikke liker for mye sollys.

Soppene har også utviklet resistens mot eksisterende plantevernmidler som gjør disse midlene uvirksomme. UV-behandling, derimot, vil ikke gi resistens.

– Det er tid- og arbeidskrevende å ha noen til å lyse UV-lys på plantene om natten, men ikke for en robot som Thorvald, sier Myhrene.

Thorvald kan også plukke jordbærene

Myhrene merker godt presset fra importerte jordbær. Han mener løsningen er å ta i bruk flere automatiserte løsninger.

– Vi er under stadig større trykk fra importerte jordbær og dette er noe vi må møte med å ta i bruk moderne dyrkingsmetoder og teknologi. Thorvald er i gang med å plukke jordbær også, og i løpet av 3-5 år tror jeg vi plukker det meste av jordbær her på gården med robot, sier han.

Landbruket trenger kunnskap – raskt!

Bonden i Lier har stor tro på at Norge kan bli et foregangsland innen det elektriske og automatiserte landbruket, men mener teknologiselskapene i større grad må komme på banen.

– Vi trenger kunnskapen fra de etablerte teknologimiljøene innen olje, gass og våpen. De må forstå at dette har langt bedre potensiale enn det de driver med i dag! Men tiden er knapp, det er stadig flere som våkner opp og ser disse mulighetene, avslutter han.

LandTek

Norsk Landbrukssamvirke samarbeider med NFEA, Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge om konferansen LandTek, som i år arrangeres i Oslo 30. – 31. oktober. LandTek er en årlig arena for kompetanseutveksling og utvikling av nettverk mellom teknologibrukere i jordbruket, produktutviklere og akademia. På konferansen får vi høre innlegg som viser bruken av og mulighetene til automatisering og robotisering i norsk matproduksjon. Hovedtyngden av innleggene vil være om teknologiutviklingen på norske gårdsbruk. LandTek 2019 tar for seg roboter, stordata og maskinlæring som er på full fart inn i fjøs og ut på beite. Les mer om konferansen på nfea.no.

– For at jeg skal kunne være jordbærdyrker også i framtida, må vi ta i bruk metoder som reduserer bruken av kjemisk plantevern og som reduserer arbeidet med produksjonen, sier Simen Myhrene. Foto: Aleksander Andersen
Automatiserte løsninger, som den norskutviklede landbruksroboten Thorvald, kan være løsningen mot det økende importpresset. Foto: Aleksander Andersen

Nyheter

Ny plattform for brukerforumet lansert

22.06.23

NFEAs brukerforum for OPC UA har nå fått en helt ny arena. Portalen er åpen for alle som jobber med eller har interesse for eller nytte av OPC UA. Plattformen som brukes er Discord og det er selvsagt helt gratis å delta i brukerforumet.

Les mer

EX-KOMP:2021 – NY REVISJON

12.01.23

LAST NED: Retningslinje for opplæring av personell som utfører arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr, eller er i tilknytning med installasjoner i eksplosjonsfarlige omgivelser. NY REVISJON UTE NÅ!

Les mer

Rapport fra årsmøtet

21.02.23

NFEAs årsmøte for 2022 ble holdt på Felix konferansesenter 21. februar 2023. Til tross for nok et utfordrende år med etterslep fra corona-årene - med usikkerhet knyttet til deltakelse på kurs og konferanser - gikk NFEA med overskudd i 2022.

Les mer