Landbruksroboten Thorvald er et våpen mot importen

På en gård i Lier går landbruksroboten Thorvald helt av seg selv og lyser UV-lys på jordbærplanter. - Vi er under stadig større trykk fra importen og vi må møte det med moderne dyrkingsmetoder og teknologi, sier jordbærprodusent Simen Myhrene.

Tekst: Norsk Landbrukssamvirke, www.landbruk.no

Norske jordbær er kjent for å være søte og gode, men møter stadig større konkurranse fra import.

Jordbærprodusent Ekeberg Myhrene AS i Lier har lenge samarbeidet med Saga Robotics om å lage en landbruksrobot som effektiviserer jordbærproduksjonen.

– For at jeg skal kunne være jordbærdyrker også i framtida, må vi ta i bruk metoder som reduserer bruken av kjemisk plantevern og som reduserer arbeidet med produksjonen. Roboter kan hjelpe oss med det, sier Myhrene.

Landbruksroboten Thorvald hindrer melduggsopp på jordbær

På gården i Lier produserer de jordbær i substrat. Det betyr at plantene står i kasser fylt med kokosmasse. Produksjonen foregår under tak og i høyden.

Landbruksroboten Thorvald går hver tredje natt og lyser med UV-lys mellom jordbærkassene for å behandle jordbærene mot melduggsopp. Forskning viser at melduggsoppen ikke liker for mye sollys.

Soppene har også utviklet resistens mot eksisterende plantevernmidler som gjør disse midlene uvirksomme. UV-behandling, derimot, vil ikke gi resistens.

– Det er tid- og arbeidskrevende å ha noen til å lyse UV-lys på plantene om natten, men ikke for en robot som Thorvald, sier Myhrene.

Thorvald kan også plukke jordbærene

Myhrene merker godt presset fra importerte jordbær. Han mener løsningen er å ta i bruk flere automatiserte løsninger.

– Vi er under stadig større trykk fra importerte jordbær og dette er noe vi må møte med å ta i bruk moderne dyrkingsmetoder og teknologi. Thorvald er i gang med å plukke jordbær også, og i løpet av 3-5 år tror jeg vi plukker det meste av jordbær her på gården med robot, sier han.

Landbruket trenger kunnskap – raskt!

Bonden i Lier har stor tro på at Norge kan bli et foregangsland innen det elektriske og automatiserte landbruket, men mener teknologiselskapene i større grad må komme på banen.

– Vi trenger kunnskapen fra de etablerte teknologimiljøene innen olje, gass og våpen. De må forstå at dette har langt bedre potensiale enn det de driver med i dag! Men tiden er knapp, det er stadig flere som våkner opp og ser disse mulighetene, avslutter han.

LandTek

Norsk Landbrukssamvirke samarbeider med NFEA, Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge om konferansen LandTek, som i år arrangeres i Oslo 30. – 31. oktober. LandTek er en årlig arena for kompetanseutveksling og utvikling av nettverk mellom teknologibrukere i jordbruket, produktutviklere og akademia. På konferansen får vi høre innlegg som viser bruken av og mulighetene til automatisering og robotisering i norsk matproduksjon. Hovedtyngden av innleggene vil være om teknologiutviklingen på norske gårdsbruk. LandTek 2019 tar for seg roboter, stordata og maskinlæring som er på full fart inn i fjøs og ut på beite. Les mer om konferansen på nfea.no.

– For at jeg skal kunne være jordbærdyrker også i framtida, må vi ta i bruk metoder som reduserer bruken av kjemisk plantevern og som reduserer arbeidet med produksjonen, sier Simen Myhrene. Foto: Aleksander Andersen
Automatiserte løsninger, som den norskutviklede landbruksroboten Thorvald, kan være løsningen mot det økende importpresset. Foto: Aleksander Andersen

Nyheter

Rapport fra årsmøtet

13.02.25

NFEAs årsmøte for 2024 ble holdt på Thon Conference i Oslo 13. februar 2025. 2024 ble et middels godt år for NFEA med en omsetning på rundt 10 millioner. Overskuddet ble på rundt 300.000 kroner.

Les mer

Slik beskytter vi kritisk infrastruktur mot fremtidens trusler

03.02.25

I dagens digitaliserte samfunn er cybersikkerhet en kritisk faktor for å sikre kontinuitet og integritet i ulike sektorer. Vi tar denne utfordringen på alvor og arrangerer konferansen "Cyber Security 2025" i Oslo 9.–10. april 2025. Konferansen har som mål å belyse reelle cybertrusler og dele praktiske tiltak som både store og små virksomheter kan implementere for å møte disse truslene.

Les mer

Jan Eirik Schiøtz har gått bort

24.01.25

Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at redaktør Jan Eirik Schiøtz i AMNytt har gått bort, 75 år gammel. Jan Eirik ble i fjor utnevnt til æresmedlem i NFEA. NFEA takker Jan Eirik Schiøtz for mange års godt samarbeid og for hans betydelige innsats for foreningen og fagmiljøet over mange år.

Les mer

2024 og veien videre

04.12.24

2024 kan oppsummeres som et helt greit år for NFEA resultatmessig. Året har stort sett gått som planlagt. Vi har gjennomført de aller fleste kurs og konferanser som tenkt, flere med svært hyggelige besøkstall. Vi har også fått de fleste regionene i aktivitet igjen, med både gjennomførte og planlagte arrangementer.

Les mer

Lærerik faglærersamling i Brumunddal

14.11.24

49 deltakere var med da Auti.no og NFEA arrangerte faglærersamling innen automasjon i Brumunddal 12. og 13. november. Målet med arrangementet var å skape en arena der lærere og andre ressurser kan utveksle erfaringer og hente inspirasjon.

Les mer