Stipend til utvekslingsstudent

Visste du at NFEA har en stipendordning for studenter? Håkon Vågsether går 4. klasse Kybernetikk og robotikk ved NTNU i Trondheim, med spesialisering innenfor autonome systemer. Han søkte om kr 10.000 i stipend for ett års utveksling i Canada. Her er hans hilsen.

Hei! Jeg heter Håkon Vågsether og går 4. klasse Kybernetikk og robotikk ved NTNU i Trondheim, med spesialisering innenfor autonome systemer. Jeg er for tiden på utveksling ved University of British Columbia (UBC) i Vancouver i Canada, og her skal jeg bli de neste 2 semestrene. I likhet med de fleste andre universiteter i Nord-Amerika må man betale skolepenger, og summen er avhengig av hvor mange studiepoeng man skal ta. I den anledning har jeg fått stipend fra NFEA for å dekke deler av skolepengene, og det vil komme godt med i kombinasjon med støtte fra Lånekassen.

Jeg visste lenge at jeg ville dra på utveksling, men jeg brukte lang tid på å finne ut hvor. Jeg ville dra utenfor Europa, men det var egentlig det eneste kravet jeg hadde. Jeg så lenge på forskjellige universiteter i USA, men der var det fryktelig mye å velge mellom og ingenting som virkelig fanget oppmerksomheten min. Etter hvert fant jeg en annonse for UBC, og oppdaget raskt at dette universitetet hadde alt jeg lette etter. Høy internasjonal ranking, høyt faglig nivå, vakre omgivelser, stor andel internasjonale studenter og en by som både har badestrender og skitrekk. Jeg ser frem til et år med nye bekjentskaper og inntrykk, av både faglig og kulturell art.

Å skaffe seg en plass å bo i et annet land kan være en tung oppgave, og Vancouver er en notorisk dyr og trang by. Heldigvis finnes det mange studentbyer man kan søke på, og flere av disse er til dels satt av for internasjonale studenter. Jeg var heldig og fikk tildelt plass i et 6-manns kollektiv midt på campus, men det finnes imidlertid ingen garanti for at man får tildelt plass (selv om det koster flere hundre kroner å søke).

Jeg har skaffet meg et verv i UBC SailBot, en studentgruppe som jobber med å bygge autonome seilbåter. Årets oppgave er å bygge en seilbåt basert på Volvo 60 som skal seile fra Vancouver Island til Hawaii i juli. Teamet har jobbet med denne båten i flere år, men det er mye arbeid som gjenstår, spesielt på software-siden, og det er dette jeg skal bistå med det neste året. Det blir veldig spennende å jobbe med noe så relevant til studiet mitt, og jeg gleder meg til vi skal begynne med tester på vannet etter jul.

Akademisk sett er det stor forskjell fra UBC og NTNU. Det er vanskelig å si så mye om nivået, men fagene er organisert veldig forskjellig. Generelt er alt ansvaret for fagene lagt på faglærerne og læringassistentene, og man kan få inntrykk av hver lærer gjør et forsøk på å «finne opp hjulet på nytt» med kreative undervisningsmetoder, gruppeprosjekter og evalueringskriterier. Den største forskjellen er kanskje at alt du gjør teller på karakteren, alt fra ukequizer til å rekke opp hånden i timen. Dette sørger for en mer interaktiv opplevelse og krever at studentene involverer seg i fagene, selv om det ikke er noe som heter referansegruppe eller fagevaluering her.

Til slutt vil jeg oppfordre alle som vurderer å dra på utveksling om å ta steget. Det er en investering, men man opplever mye man kan ta med seg på veien videre, både i studiet og i livet ellers. Jeg vil takke NFEA for støtten, og anbefale alle andre som skal på utveksling å søke om stipend på https://nfea.no/utdanning/stipendordninger/

Med hilsen Håkon

 

 

Nyheter

2024 og veien videre

04.12.24

2024 kan oppsummeres som et helt greit år for NFEA resultatmessig. Året har stort sett gått som planlagt. Vi har gjennomført de aller fleste kurs og konferanser som tenkt, flere med svært hyggelige besøkstall. Vi har også fått de fleste regionene i aktivitet igjen, med både gjennomførte og planlagte arrangementer.

Les mer

Lærerik faglærersamling i Brumunddal

14.11.24

49 deltakere var med da Auti.no og NFEA arrangerte faglærersamling innen automasjon i Brumunddal 12. og 13. november. Målet med arrangementet var å skape en arena der lærere og andre ressurser kan utveksle erfaringer og hente inspirasjon.

Les mer

NFEA-støtte til autonom el-racerbil

30.10.24

Revolve NTNU ble stiftet i 2010 og er en frivillig studentorganisasjon med mål om å skape ingeniører og ledere i verdensklasse. Hvert år utvikler, designer og bygger teamet en elektrisk og autonom racerbil fra bunnen av. NFEA har valgt å støtte Resolve-teamet 2025 ved å sponse prosjektet med 20.000 kroner.

Les mer

Vellykket student-tur til Portugal

31.05.24

Studentene ved Industriell kjemi og bioteknologi ved NTNU i Trondheim har vært på ekskursjon til Portugal. De hadde fått 50.000 kroner i stipend fra NFEA for å gjennomføre studieturen. Nå er studentene hjemme igjen etter et vellykket opphold i Portugal, og her er deres reisebrev.

Les mer

Prisøkning fra 15. august

25.06.24

NFEA er lidenskapelig opptatt av å tilby de beste kompetansegivende kursene og konferansene innen digitalisering. For fortsatt å kunne tilby deg det aller beste produktet ser vi oss nødt til å øke våre priser fra 15. august 2024. Hovedårsaken er at vi opplever kraftig kostnadsøkning på hotellene der vi arrangerer våre aktiviteter.

Les mer