Tredje beste robot-år noensinne

3 millioner industri-roboter opererer nå i fabrikker rundt om i verden. 384.000 av disse ble satt i arbeid i pandemiåret 2020, noe som gjør fjoråret til det tredje beste robot-året noensinne.

Kun i 2018 og 2017 er det installert flere roboter i løpet av ett år. Det viser fersk statistikk fra Den Internasjonale Robotforeningen, IFR. Tallene ble lagt frem under en direktesendt digital pressekonferanse 28. oktober.

Asia størst
Det er særlig i Kina vi ser en kraftig vekst i antall leverte roboter. I Kina ble det installert 168.400 nye roboter i 2020, noe som er en økning på hele 20 prosent. Dette er den største økningen som noensinne er registrert i ett enkelt land i løpet av ett år. Antallet roboter som snurrer og skrur i Kina er nå svimlende 943.223 stykk. I løpet av inneværende år kommer Kina til å passere den magiske 1 million-grensen. Dette viser at den kinesiske industrien har svært høye ambisjoner når det gjelder automatisering ved hjelp av roboter.

Asia er fortsatt verdens desidert største marked for industriroboter. 71 prosent av alle leverte roboter i fjor ble installert i Asia. Japan er verdens nest største robotmarked etter Kina, selv om den japanske økonomien ble hardt rammet av Covid 19-pandemien. Antall installerte roboter sank med 23 prosent i Japan i fjor, til 38.653 nye enheter. I motsetning til Kina har etterspørselen etter roboter fra elektronikkbransjen og bilindustrien vært svak i Japan i 2020.

Republikken Korea er det fjerde største robotmarkedet i verden når det gjelder installerte roboter, etter Kina, Japan og USA.

Europa
Ser vi på det europeiske markedet, så har antall installerte roboter falt med 8 prosent i 2020. Det ble installert 67.700 industriroboter i Europa i fjor. Dette er andre året på rad med nedgang, etter en topp på over 75.000 enheter i 2018. Etterspørselen fra bilindustrien sank med ytterligere 20 prosent, mens etterspørselen fra industrien generelt økte med 14 prosent i Europa i fjor.

Tyskland er topp 5 blant verdens største robotmarkeder etter Kina, Japan, USA og Korea. 33 prosent av alle nye europeiske roboter i 2020 havnet i nettopp denne industri-nasjonen. Italia følger med 13 prosent og Frankrike med 8 prosent. Tyskland skaffet seg 22.300 nye roboter i fjor, noe som er det tredje høyeste antallet ny-installasjoner noensinne. I grunnen oppsiktsvekkende gode tall med tanke på pandemisituasjonen som dominerte 2020.

Hva så med Norden?
Vel, vi har da en og annen robot her også. Sverige havnet på femteplass globalt når det gjelder robottetthet i industrien i 2020. Det er da noe å ta med seg, selv om antall nye roboter i Sverige endte på 1.323 stykk, noe mindre enn Kinas 168.400…

Fra litt spøk til alvor: Sverige kan slå seg på brystet over 14.400 roboter i drift totalt. Det er særlig metallindustrien og bilindustrien som benytter seg av robotisert produksjon i vårt naboland og som er med på å gi Sverige en pen samling roboter.

Svært positivt for svenske er det at robottettheten og dermed automasjonsgraden i den generelle svenske industrien økte med 7 prosent i 2020 til 224 roboter per 10.000 ansatte. Dette er den nest høyeste robottettheten i Europa etter Danmark, som har 243 roboter per 10.000 ansatte.

Norge da?
Vel, vi er ikke nevnt i denne statistikken i det hele tatt. Det skyldes ikke mangel på roboter i Norge eller at det ikke er solgt en eneste robot til Norge i 2020. Det skyldes nok helt enkelt at innrapportering av samlede norske tall ikke er helt på plass ennå. Men dette kommer! Så skal vi heller ikke stikke under en stol at Norge er en robot-sinke og at det ligge et gedigent potensial her. Både for leverandører av roboter, men helt klart også for industrien som i vesentlig større grad bør intensivere robotiseringen av Norge.

 

Nyheter

Jubileum for regionseminaret i Grenland

08.09.22

For 30. gang er det blitt arrangert industriseminar i regi av regionstyret i Grenland. 75 personer deltok på jubileumsarrangementet som ble avholdt hos Yara i Porsgrunn 1. september. Også i år bestod arrangementet av et faglig seminar etterfulgt av en sosial del med båttur til Seivall for den tradisjonsrike grillmiddagen.

Les mer

Fullspekket arrangementshøst

04.07.22

NFEAs arrangementer står i kø utover høsten. Etter to år med pandemi og forbud mot fysiske konferanser kan elektro- og automatiseringsfolket glede seg til en høst fullspekket med kurs og konferanser.

Les mer

OPC UA Brukerforum

10.02.22

NFEA starter nå et OPC UA Brukerforum hvor OT- og IT-ingeniører med lidenskap for åpen og standardisert utveksling av operasjonelle data kan møtes for å bli kjent, diskutere, lære av hverandre og få til økt bruk av OPC UA og standardiserte informasjonsmodeller på tvers av industri-grener.

Les mer

Alt klart for Eliaden 2022

01.04.22

Automatisering er en viktig del av Eliaden. Hver dag under Eliaden 2022 blir det seminar på Åpen Scene i Automatiseringshallen. Eliaden er en av Norges største fagmesser og arrangeres 31.mai - 2. juni 2022 på NOVA Spektrum

Les mer

Rapport fra årsmøtet 2022

09.02.22

NFEAs årsmøte for 2021 ble holdt digitalt via Teams 9. februar 2022. Til tross for nok et krevende år på grunn av corona-situasjonen - med staben delvis permittert deler av året og kun få fysiske arrangementer - gikk NFEA med overskudd i 2021.

Les mer